Właściwości lecznicze łopianu

Właściwości łopianu wykorzystywane są w medycynie naturalnej od tysięcy lat, ponieważ wspomniana roślina podkręca metabolizm, wspomaga leczenie cukrzycy, a także łagodzi bóle reumatyczne. Bardzo szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce znalazł przede wszystkim korzeń łopianu, który można zbierać wczesną wiosną lub późną jesienią. Warto również wiedzieć o tym, iż surowcem leczniczym są również liście rośliny oraz kwiaty łopianu. Jak jeszcze cenne dla zdrowia właściwości łopianu płyną ze stosowania tej rośliny?

Łopian na trawienie
Łopian wspomaga wytwarzanie soku żołądkowego oraz żółci, jednak warto również wiedzieć o tym, iż zwiększa wytwarzanie enzymów trawiennych, usprawniając tym samym pracę jelit. Aby poczuć się lepiej, wystarczy w tym celu przygotować odwar lub sok z rośliny, wypijając go przynajmniej raz dziennie, jednak w niezbyt dużej ilości.

Znane właściwości łopianu na cukrzycę typu 2
W dawnych latach wywar z łopianu stosowany był w celu obniżenia zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi, dlatego też cukrzycy powinni na stałe wprowadzić tę roślinę do codziennego menu. Właściwości przeciwcukrzycowe roślina zawdzięcza przede wszystkim inulinie, która przekształca się w organizmie we fruktozę będącą bardzo dobrze tolerowaną przez organizm każdego diabetyka. Drugą bardzo ważną substancją jest kwas arktygenowy, który wspomaga wydzielanie insuliny przez trzustkę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz